Két marék hit, 1 csipet lendület és Csábi Boróka. Kész is a márkád!

A személyes márka építését a magyar cégvezetők nem tartják nagyon fontosnak. Ez tény. Az a pár százalék, aki külföldi tapasztalatai, éleslátása, nyitottsága révén mégis belevágott, nem is érti, hogy jutott el eddig a nélküle. A ‘Te vagy a brand’ felépítéséről, sikerről, márkaépítésről beszélgettem Csábi Borókával.

Hogy jutottál el a saját márkád fejlesztésétől addig, hogy mások brandjét építsd?

Az én nagy sikerem, a Te vagy a brand ebben az évben jött létre, májusban. Webáruház tulajdonos voltam és vagyok, emellett alapítványt támogattam, és 8-10 különböző projektben besegítettem: az áruházamat építgetve tanultam, képzésekre jártam. A saját tapasztalat által lehet legjobban fejlődni, nem szabad tényként kezelni minden szakértő véleményt. Amit tanulok, mindig magamon tesztelem, én vagyok a szűrő, amin át kell mennie. Gyakori, hogy egyes szakértők az anyagokat kérdés vagy utánajárás nélkül veszik át külföldről és ez nem szerencsés. Én átültetem a gyakorlatba, és ha nem működik, átdolgozom, majd kommunikálom az eredményeket. A közösségi médián keresztül sikeresen el is tudom juttatni az üzeneteim. Már az első hónapokban sikereket tudtam felmutatni:

készítettem videót, amit 1,2 millióan néztek meg; írtam cikket, melyet ötvenezren olvastak; sokezres nézettségű posztokat indítottam Facebookon és Instagramon; omlott össze weboldal, mert akkora forgalmat tereltem rá; építettem fel Pinterest oldalt, melyet félmillióan látogatnak havonta; egészséges életmód blogomat naponta háromezren olvassák.

Mivel jól beszélek angolul, könnyen hozzáférek a tudáshoz, trendekhez, ami itthon nem elérhető, vagy csak hónapok, évek múlva lesz az. Ez hatalmas előny. Ezt a gyakorlati tudásanyagot pedig magamon tesztelem, és ezáltal építem is be a tevékenységembe.

Mi a szuperképességed?

A Csábi Boróka nevet, azaz márkát így építem. Nem azért, mert kell, hanem szinte hobbiból, és mert ezt szeretem csinálni. Ahogy Te is szeretetből építed és készíted a ReputaCEO-t. Közben közösséggé kovácsolódott a követőim, olvasóim tábora. Fel kellett ismernem, hogy van képességem arra, hogy ha belekezdek valami jóba, akkor követni is fognak. Sorra jöttek a pozitív visszajelzések az ismeretségi körömből. Sokan leginkább arra vágytak, hogy átlendítsem őket a félelmükön. Fura volt szembesülni azzal, hogy az emberek ezt látták meg bennem.

Minek nevezhetjük amit csinálsz?

Tanácsadó, vagy inkább inspirátor. Sokat gondolkozom ezen, és folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy inspiráló velem dolgozni, a környezetemben lenni. A kreatív energiáim hatással vannak másokra. Heti több alkalommal jöttek emberek, hogy igyunk egy kávét, beszélgessünk. Nem is az volt a kérés, hogy mondjam meg, mit posztoljanak, hanem hogy adjak nekik löketet, hogy csinálják már meg, amit évek óta csak tervezgetnek. Visszautasítottam őket, majd megálltam egy pillanatra: vajon mennyi üzleti lehetőséget szalajtottam már el? Ha mások ezt látják bennem, miért nem csinálom? Jó tanács: a legfontosabb kérdés, hogy az emberek mit látnak benned. Egy dolog, hogy mit gondolsz magadról, de az emberek fejében ez gyakran egészen más képet fest. Erre pedig figyelni kell.

Te hogyan vágtál bele?

Régebben nem szerettem szerepelni, zavarban voltam. Viszont a sok visszajelzés miatt egy napon kiírtam a Facebookra: ’csinálnék egy egész napos workshopot arról, hogyan kell énmárkát felépíteni és ezt a közösségi médiában kommunikálni.’ Hetven komment jött. Validáltattam a terméket a piaccal. Készítettem egy weboldalt. Kitűztem célként, hogy harminc résztvevőnek kell eljönnie. Erre két hetet adtam magamnak. Abszurdnak tűnt, végül 12 ember jelent meg az első alkalmon. Pedig kezdetleges kampányt tettem mögé. Újabb jótanács: ha vállalkozásba kezdesz, legyen akár egy összetákolt weboldalad. Így fel is méred, hogy mennyire van rá igény, de nem teszel bele túl sok pénzt, vagy energiát.

Sokszor látom, hogy Facebook szintű céget akarnak elsőre építeni. Ha időben megszondázod, idejekorán kiderülhet, hogy nem jó az ötlet, vagy csak nincs jól kommunikálva.

Hogy élted meg az első ‘Te vagy a brand’ rendezvényt?

Nagyon csalódott voltam. Aztán rájöttem, hogy más rendezvényeket hónapokon keresztül építenek, rengeteg pénzt és munkát fektetnek bele, én pedig két hét alatt hoztam 12 embert. A második Te vagy a brand előadásra jobban készültem, csaknem fel is töltöttem a létszámot. Ha elsőre valami nem jön össze, nem feltétlenül az ötlet rossz, a kivitelezésben is lehet gond. Egy példa: egy ismerősöm pékséget nyitott olyan helyen, ahol jómódú emberek élnek. Viszont a termékei nem voltak minőségiek, fagyasztott pékárut kínált. Pár hónap után be akart zárni, pedig a közelben nem volt más pékség. Itt is a megvalósításba csúszott hiba, nem az alapkoncepció volt rossz. Nekem is volt ilyen érzésem, hogy nem jó az irány, pont az első előadásom után. De felülvizsgáltam, és azóta folyamatos felszálló ágban vagyok.

Mi a közös pont azokban, akikkel dolgozol?

Nagy céghálózatok vezetői, menedzserei, ügyvédek, bankárok, képzőművészek az ügyfeleim. Tehát teljesen különböző területekről érkeznek. Közös pont, hogy nagyon intelligens emberek. Az online térben való megjelenést sokan ördögtől valónak gondolják, főleg az idősebb korosztály. A sok követővel bírókat, mint például az influenszereket, hajlamosak leszólni. Nem látják be, hogy a sikerhez szükség van a média megjelenésre. Az ügyfeleim azonban felismerték, hogy ez a trend. Ők nem irigylik másoktól a hírnevet, hanem érzékenyek az újdonságokra és felismerték az online világ előretörését. Ha már ebbe az irányba megyünk, üzletszerzésre használják.

Tapasztalatom szerint itthon a cégvezetők többsége nem építi a saját márkáját, hírnevét. Te hogy látod?

Igen, Magyarországon ez még mindig új dolog. Ez jórészt a nyelvtudás hiányának tudható be. Pozitív változás már van, de még van hova fejlődni. Az ügyfeleim nagy része jól beszél angolul, ez is egy közös pont amúgy. Egy kutatás szerint míg egy márkával 7-8-szor kell találkoznunk, hogy megjegyezzük*, addig egy személlyel elég 4-5 alkalommal. (*Rule of 7, A Szerk.) Emberek vagyunk, lényegesen könnyebben kötődünk egy másik emberhez, mint egy tárgyhoz, vagy logóhoz. Sok sikermárkát látok Magyarországon, ilyen a Manna szappan is. Ez a márka ügyesen építi a brandet, melynek nem elhanyagolható része a szerethető nő, aki köré felépítették a kommunikációt. A sztori pedig hiteles, érzelmi húrokat penget: a gyermekéről akart gondoskodni.

Az influenszerek között van profi, de van, aki rombolja a szakma hírnevét…

Gyakran hallom, hogy az influenszerek szörnyű emberek, haszontalan a tevékenységük. Az én életemet nem befolyásolják, nem akarom bántani őket. Másokkal ellentétben én nem fortyogok ezen. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a lányok és fiúk maguk mögé állítottak immár nagyságrendileg ötszázezer embert. Valamit tudnak, ha ekkora közönséget megmozgatnak. Én pedig olyan szemmel nézem, hogy mit tudnék tanulni tőlük és beépíteni a saját életembe. Ugyan sosem fogok öblítőt, vagy energiaitalokat reklámozni. Utóbbit már csak azért sem, mert nagyon távol áll tőlem.

De vallom, hogy igenis mindenki legyen a saját márkája influenszere. Építsd magad azért, hogy a te üzleted vagy a te karriered jobb legyen! Szerintem a márkaépítés Magyarországon még mindig alvó téma. Marketinges sok van, de nem tudok olyan szakembert márkaépítés témában mondani, akit az egész ország ismer.

Pedig az üzleti siker alapja az erős márka, ahogy Nálad is.

Nem kell az egész országnak énmárkát építeni. Annak kell, aki ezt szereti csinálni. Kommunikálni kell, kreatívnak lenni, emberekkel foglalkozni. Kitartóan és tudatosan. Mindennek küldetéstudattal kell párosulnia. Nem csak arról szól, hogy legyen több bevételem, hanem szükség van valami magasabb értékre. A Manna szappan sem szappant ad el, hanem egészséges életmódot. A gyermeke betegsége miatt száműzte a vegyszereket az életéből. A magasabb érték, üzenet által a területed evangélistájává válhatsz. Én kommunikálni szeretek. Mindegy, hogy mi a csatorna: Facebook, Pinterest, Instagram, egy előadás, egy újságcikk, vagy egy one-on-one tanácsadás, a lényeg, hogy kommunikáció legyen.

Hogyan teszel szert ügyfelekre?

Az elején interneten, online marketinggel szereztem az ügyfeleket, mert ehhez értek. Felkerestem az embereket, írtam nekik, időpontot kértem. Ma már nem sales-elek. Az elégedett ügyfél és a brand hozza magával az új üzletet. Az erős brand maga a mágnes. Elértem egy olyan szintet négy hónap alatt, hogy ügyesen kell beosztanom az időmet ahhoz, hogy minden megkeresésre tudjak reagálni, és mindenkit megfelelően fel tudjak építeni. Más pozíció, ha a leendő partner keres fel, hogy segíts neki. Ehhez azonban sok munka kell, olyan, hogy három jó poszt, aztán kész vagyok, soha nincs. Ahogy említettem, magamon tesztelek mindent, amit oktatok. Nincs titok, a Te vagy a brand képzésen átadom, amit csak tudok. Működik ügyvédnél is, coachnál is.

Van mentoráltad, akit követendő példaként említenél?

Egy ügyvéd ügyfelem mondta, hogy ő úgy kezeli az eseteit, mintha önmagáért küzdene. Nos, én is így dolgozom. A mentoráltjaimat úgy építem, mintha Csábi Borókát építeném. Folyamatosan monitorozom a posztjaikat, kommunikációjukat. Előfordult, hogy jobban akartam az ügyfél sikerét, mint ő maga… Jelezte, hogy elég ügyfele van már, vegyük vissza a folyamatot. Egy coach ügyfelemnél volt egy hullámvölgy. Dolgoztunk, dolgoztunk, de sehogy sem jött a robbanás. Éreztem, hogy kell egy kis türelem és plusz löket. Kezdte elveszíteni a hitét. Leültünk, átbeszéltük, átnéztük az egészet. Két hétre rá ujjongva hívott, hogy megvan az első nagy megrendelője. Az egyik legtehetségesebb mentoráltam. Kedvelem az olyanokat, akik kreatívak, továbbgondolják a tanácsaim. Ő ilyen volt.

Vannak közismert nevek is a tarsolyban?

Egyelőre nem szeretnék konkrét példát hozni, nagy durranásra várok. Egy márka berobbanása legalább fél év. Hiába vannak nagyon szép, számokban mérhető eredmények, még egy picit várni szeretnék a nevesítéssel. Megtanítottam őket, hogyan építsék fel a kommunikációs rendszerüket, hogyan, mit jelenítsenek meg, mit mutassanak magukról, mire tegyék a fókuszt. Számtalan ötlettel, tanáccsal segítettem őket. A jövő évben fogsz hallani rólam, megígérem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s